BlogÚj! Megnyitás

Tervezzük meg a saját egészséges évünket!

„Mit tehetünk az egészségünkért?”

Szakmai megfogalmazásban az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson. Viszont ehhez szükségünk van szűrésekre. Nézzük, mit tehetünk az egészségünkért mi magunk, persze a háziorvosunkkal karöltve.

Nyilván nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mindezt hogyan kellene tennünk? Létezik-e valami olyan „aranymetszés”, ami mindannyiunk számára megfelelő – és elvárt - eredményt hoz. Nos, úgy tűnik, hogy bizony nagyon is létezik.

Ennek során az ember:

  • döntéseiben fontosnak tartja és érvényesíti egészség-szempontjait saját maga és – szűkebb és tágabb – környezete érdekében,
  • szokásainak tudatos kontrollálásával (pl.: helyes táplálkozás, testmozgás, szexuális szokások; egészségkárosító magatartások, káros szenvedélyek kerülése; stb.) tevékenyen részt vesz egészségénekének fejlesztésében,
  • elsajátítja a laikus segítség és önsegítés képességeit,
  • az egészségügyi ellátással és az ellátórendszerrel kapcsolatban kialakítja és alkalmazza a tájékozott fogyasztói magatartást:
  • betegségének természete, lehetséges kimeneteinek ismerete,
  • az ellátórendszerrel és igénybevételi lehetőségekkel kapcsolatos ismeretek,
  • a betegjogok ismerete,
  • egészségügyi fogyasztóvédelmi ismeretek.

Az egészségtudatosság azt is jelenti, hogy tisztában vagyunk saját egészségi állapotunkat és azt igyekszünk helyesen megítélni. Az egészségügyi ellátórendszert ismerjük meg, és amint ez megvan, máris meg tudjuk tervezni az „Egészség évünket”.

Tervezzük meg a saját egészséges évünket!

Hogyan tegyük ezt a gyakorlatban?

Kezdjünk minden évet azzal, hogy végig gondoljuk, mikor voltunk az egészségünk megőrzése/kontrollálása érdekében az életkorunknak megfelelő szűrővizsgálatokon. Évente szükséges menni fogászati ellenőrzésre, nőgyógyászati/urológiai vizsgálatra, tüdőszűrésre és a háziorvosunkhoz abból a célból, hogy egyszer egy évben – még ha nincs is panaszunk – egy laborvizsgálatot írjon ki számunkra.

A fogászati ellenőrzésen – amennyiben a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvoshoz megyünk -, szájüregi szűréssel egybekötött vizsgálat történik, és amennyiben valamilyen ún. fogmegtartó kezelésre van szükségünk, úgy azt térítésmentesen elvégzik számunkra. A fogmegtartó kezelések körébe a gyökérkezelés, a foghúzás, a fogtömés és a fogkő eltávolítása tartozik.

Az éves nőgyógyászati szűrés beutaló nélkül, időpont egyeztetést követően vehető igénybe; itt egyidejűleg rákszűrés is történik. Amennyiben az orvos szükségesnek látja, beutalóval lát el bennünket a mammográfiás vizsgálatra is. A mammográfia során derül ki, hogy szükséges-e még tovább vizsgálódni, ebben az esetben emlő ultrahang vizsgálat elvégzése is felmerül. A sorrendiség fontos, nem cserélhetőek fel a vizsgálatok.

Az urológiai vizsgálat is beutaló nélkül vehető igénybe, időpont egyeztetést követően. Minden évben egyszer térítésmentes tüdőszűrésen jelenhetünk meg; fontos és szükséges ez a vizsgálat is. Mint a legtöbb szűrés, ez is fájdalommentes, de a szükségessége annál jelentősebb.

Kiemelkedően fontos, hogy a háziorvosunkkal jó kommunikációs és emberi kapcsolatot ápoljunk, hiszen ez az alfája és Omegája annak, hogy törődik az egészségünkkel és minket is arra buzdít, hogy figyeljünk oda magunkra. Ne feledjük, a betegek jogai mellett a betegek kötelezettségei is jelen vannak, ez esetben ez az orvossal való együttműködési és tájékoztatási kötelezettséget jelenti. Amennyiben egészségi állapotunk változik, ne habozzunk segítséget és tanácsot kérni. Az idő minden esetben a legfontosabb. Nem múlik el a fájdalom, nem gyógyul meg a megváltozott állapotunk, ha nem kérjük szakember támogatását!

Vissza a főoldalra