BlogÚj! Megnyitás

Tervezzük meg a saját egészséges évünket!

„Mit tehetünk az egészségünkért?”

Szakmai megfogalmazásban az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson. Viszont ehhez szükségünk van szűrésekre. Nézzük, mit tehetünk az egészségünkért mi magunk, persze a háziorvosunkkal karöltve.

Nyilván nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mindezt hogyan kellene tennünk? Létezik-e valami olyan „aranymetszés”, ami mindannyiunk számára megfelelő – és elvárt - eredményt hoz. Nos, úgy tűnik, hogy bizony nagyon is létezik.

Ennek során az ember:

  • döntéseiben fontosnak tartja és érvényesíti egészség-szempontjait saját maga és – szűkebb és tágabb – környezete érdekében,
  • szokásainak tudatos kontrollálásával (pl.: helyes táplálkozás, testmozgás, szexuális szokások; egészségkárosító magatartások, káros szenvedélyek kerülése; stb.) tevékenyen részt vesz egészségénekének fejlesztésében,
  • elsajátítja a laikus segítség és önsegítés képességeit,
  • az egészségügyi ellátással és az ellátórendszerrel kapcsolatban kialakítja és alkalmazza a tájékozott fogyasztói magatartást:
  • betegségének természete, lehetséges kimeneteinek ismerete,
  • az ellátórendszerrel és igénybevételi lehetőségekkel kapcsolatos ismeretek,
  • a betegjogok ismerete,
  • egészségügyi fogyasztóvédelmi ismeretek.

Az egészségtudatosság azt is jelenti, hogy tisztában vagyunk saját egészségi állapotunkat és azt igyekszünk helyesen megítélni. Az egészségügyi ellátórendszert ismerjük meg, és amint ez megvan, máris meg tudjuk tervezni az „Egészség évünket”.

Tervezzük meg a saját egészséges évünket!

Hogyan tegyük ezt a gyakorlatban?

Kezdjünk minden évet azzal, hogy végig gondoljuk, mikor voltunk az egészségünk megőrzése/kontrollálása érdekében az életkorunknak megfelelő szűrővizsgálatokon. Évente szükséges menni fogászati ellenőrzésre, nőgyógyászati/urológiai vizsgálatra, tüdőszűrésre és a háziorvosunkhoz abból a célból, hogy egyszer egy évben – még ha nincs is panaszunk – egy laborvizsgálatot írjon ki számunkra.

A fogászati ellenőrzésen – amennyiben a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvoshoz megyünk -, szájüregi szűréssel egybekötött vizsgálat történik, és amennyiben valamilyen ún. fogmegtartó kezelésre van szükségünk, úgy azt térítésmentesen elvégzik számunkra. A fogmegtartó kezelések körébe a gyökérkezelés, a foghúzás, a fogtömés és a fogkő eltávolítása tartozik.

Az éves nőgyógyászati szűrés beutaló nélkül, időpont egyeztetést követően vehető igénybe; itt egyidejűleg rákszűrés is történik. Amennyiben az orvos szükségesnek látja, beutalóval lát el bennünket a mammográfiás vizsgálatra is. A mammográfia során derül ki, hogy szükséges-e még tovább vizsgálódni, ebben az esetben emlő ultrahang vizsgálat elvégzése is felmerül. A sorrendiség fontos, nem cserélhetőek fel a vizsgálatok.

Az urológiai vizsgálat is beutaló nélkül vehető igénybe, időpont egyeztetést követően. Minden évben egyszer térítésmentes tüdőszűrésen jelenhetünk meg; fontos és szükséges ez a vizsgálat is. Mint a legtöbb szűrés, ez is fájdalommentes, de a szükségessége annál jelentősebb.

Kiemelkedően fontos, hogy a háziorvosunkkal jó kommunikációs és emberi kapcsolatot ápoljunk, hiszen ez az alfája és Omegája annak, hogy törődik az egészségünkkel és minket is arra buzdít, hogy figyeljünk oda magunkra. Ne feledjük, a betegek jogai mellett a betegek kötelezettségei is jelen vannak, ez esetben ez az orvossal való együttműködési és tájékoztatási kötelezettséget jelenti. Amennyiben egészségi állapotunk változik, ne habozzunk segítséget és tanácsot kérni. Az idő minden esetben a legfontosabb. Nem múlik el a fájdalom, nem gyógyul meg a megváltozott állapotunk, ha nem kérjük szakember támogatását!

Vissza a főoldalra

Tervezzük meg a saját egészséges évünket!

Szakmai megfogalmazásban az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson. Viszont ehhez szükségünk van szűrésekre. Nézzük, mit tehetünk az egészségünkért mi magunk, persze a háziorvosunkkal karöltve.

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem.

Egészséges ételek – terápiát segítő diéták

Amikor egészségesek vagyunk, azt mondja a köznyelv, a „vasszöget is megesszük”. Betegségünk során viszont a terápia markáns és meghatározott részét képezi a gyógymódot kiegészítő diéta. A diéta szót iskolás korban általában „fogyókúra” jelentésben ismerjük, a tájékozottabbak esetleg azt is tudják, hogy általánosabb értelemben „szabályozott étrend”- et jelent, melynek célja nem csupán a testsúly csökkentése, hanem az egészség visszanyerése vagy megőrzése (adott esetben akár a testsúly gyarapítása) is lehet.

A feleségem mentette meg az életem

A rovat indító története egy rosszul diagnosztizált beteg kálváriáját meséli el, akinek végül pár percen múlt az élete. Ám mégis szerencsés, mert túlélte a műtéteket és ma már újra dolgozik. Egy nagyobbacska faluban élek Borsod Megyében. Buszvezetőként dolgozom, ezért sokat vagyok távol a családomtól, de nagyon szeretem ezt a munkát. Amikor a bajom elkezdődött, akkor is ezt csináltam, és az első időben nem is igazán tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.

Hogyan éljünk biológiai lényünk működésével összhangban hosszú és egészséges életet

Holecz professzort a rendszerváltozáskor, 1989-ben ismertem meg. Bécsi barátomnál nyirokmirigyrákot állapítottak meg, mint a magyar miniszterelnöknél, Dr Antall Józsefnél is. Be kellett volna feküdnie az egyik kiváló osztrák klinikába egy műtétsorozatra, amikor este döntésre kényszerítettem -válasszon: reggel műtét, vagy hajnalban indulunk Luganoba. Nem volt könnyű döntés, hiszen minden elő volt készítve az operációkhoz.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.