BlogÚj! Megnyitás

Tetoválás – megbotránkoztatás vagy divat?

A tetoválásoknak eredetileg társadalmi jelentősége volt. A törzsekben hozzá tartozott a hagyományokhoz, volt ahol (pl. Japánban) a bűnözőket bélyegezték meg, és számos tetoválást valamilyen valláshoz tudunk kötni (pl. Egyiptomban).

Tetoválás – megbotránkoztatás vagy divat?

A tetoválásoknak eredetileg társadalmi jelentősége volt. A törzsekben hozzá tartozott a hagyományokhoz, volt ahol (pl. Japánban) a bűnözőket bélyegezték meg, és számos tetoválást valamilyen valláshoz tudunk kötni (pl. Egyiptomban). Volt idő, amikor lázadásnak mondták, azonban a XXI. században egyre elterjedtebb, mondhatni divattá vált.

Tetoválás – megbotránkoztatás vagy divat?

Sok féle tetoválás technikáról beszélhetünk. Van a pontozó/szúró (itt egy éles tárggyal ütik bele a bőrbe), s a hegtetoválás (éles tárggyal felkarcolják a bőrt, a sebekbe hamut, faszenet vagy maró anyagot dörzsölnek). Előbbit inkább a fehér bőrű emberek alkalmazták, utóbbi Afrikában terjedt el. Ez azonban idővel megváltozott, a szúró tetoválás lett a legelterjedtebb technika a világban.

A tetoválás és az önkifejezés

A tetoválás manapság divatnak számít, azonban sokan még mindig önkifejezésre használják. Manapság sok az előítélet a tetoválásokkal szemben, a lázadást és a bűnözést kapcsolják hozzá. Japánban például a jakuzák (helyi maffia) védjegye az egész testüket beterítő tetoválás. Rájuk színes, hagyományos japán motívumokkal teli művek jellemzőek.

A tetoválás veszélyei

A tetoválások ára nem sorolható az olcsó kategóriába, ezért sokan nem profi tetoválót keresnek fel. Azonban vigyázzunk, nézzük meg kit választunk, ha jó eredményt szeretnénk elérni. Ügyelni kell a steril környezetre és mindenképpen érdemes referenciákat kérni, mielőtt belevágunk. A profikra jellemző, hogy megvizsgálják a sterilen, csomagban tárolt tűt használat előtt. Felvilágosítanak a lehetőségekről vagy legalább is adnak egy listát a későbbi teendőkről.

Tetoválás – megbotránkoztatás vagy divat?

Tetoválás, mint jegygyűrű

Pár éve jött divatba az elképzelés, mi szerint jegyesek így pecsételik meg szerelmüket, jegygyűrű helyett vagy mellé csináltatnak. Romantikus gesztus, hogy életünk végéig viseljük azt a jelent kedvesünkkel. Ez a tetoválás természetesen a jegygyűrű helyére kerül. Sok féle motívumból lehet választani, gyakran használnak nonfiguratív motívumokat is.

Közös tetoválás

Divatba jött az az elképzelés is, hogy párok vagy barátok közös tetoválásokat csináltassanak. Sokan úgy vélik, hogy ezzel kifejezésre tudják juttatni közös élményeiket, összetartozásukat vagy szeretetüket. Vannak persze, akik csak a divatot követik és azok is, akik csak be akarják bizonyítani, hogy kibírják a fájdalmat. Előfordul olyan eset is, hogy családtagok csináltatnak közös tetoválást.

Divat és botrány

Elmondhatjuk, hogy a tetoválások még mindig megbotránkoztatják az emberiséget, azonban egyre elfogadottabbá, divatosabbá válik. A csúcspont talán a tetovált Barbie baba megjelenése volt, ami sok szülőt megbotránkoztatott. Ez egy jó lehetőség arra, hogy a társadalom elfogadóbb legyen a szélsőségesebb divattal, alternatívákkal.

Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?