BlogÚj! Megnyitás

Több mint egy teaház - A teakultúra ékszerdoboza Sopron belvárosában

A tea hosszú utat tett meg, amíg a távol kelet népeinek gyógyszerként, élénkítőként használt italából a világ minden táján szívesen vett élvezeti cikké vált. Népszerűsége különösen felértékelődik a ködös, szürke őszi-téli esték beköszöntével.

  • Főoldal
  • Kultúra
  • Több mint egy teaház - A teakultúra ékszerdoboza Sopron belvárosában

Ennek apropóján a soproni Kasléder Teaház és Kávézó tulajdonosával és névadójával beszélgetünk a teák világáról , a teaház történetéről.

A kezdetektől egy megvalósult álomig.

- A teákhoz fűződő „szerelem” eredete egészen gyermekkoromig vezethető vissza-kezdi beszélgetésünket a pedagógus végzettségű Kasléder Emese. Nagyon sok időt töltöttem szeretett nagymamámmal, akivel nem csak a természetet jártam, de a gyógynövények, gyógyteák világába is beavatott. Úgy érzem, pedagógiai érzékemet is jórészt neki köszönhetem. A tanulmányok és az óvópedagógusként eltöltött évek egy időre ugyan eltávolították Emesét a teák világától, de néhány év elteltével egy teakereskedés pultja mögött találta magát, ekkor még alkalmazottként. Az itt töltött időszak kitűnő iskolának bizonyult, fokozta teák iránti érdeklődését, egyre több minden tanult meg a különböző teafajtákról. Tapasztalatokkal felvértezve 2009-ben jött el az idő, hogy álma megvalósuljon, saját teaházat nyisson. Ráadásul, akkoriban még üttörő módon dohányfüst mentes és a cukrozott üdítőket mellőző vendéglátóhelyként nyitott meg a Kasléder Teaház és Kávézó.

- Akkor ez még kockázatos döntés volt, nem voltak érvényben a napjainkban már általánosnak tekinthető, dohányzás korlátozására vonatkozó szigorú szabályok, ahogy a cukrozott szénsavas üdítők is kötelező kelléknek számítottak a vendéglátóhelyeken- folytatja Emese. Az idelátogatók azonban hamar elfogadták ezt a fajta egyediséget, s rövid idő alatt stabil vendégkör alakult ki, miközben egyre több új érdeklődő is betért a teázóba. A soproni belváros szívének közelében található teaház nem csak kitűnő teáival, de hangulatával is elvarázsolja az ide érkező vendégeket. Az ódon falakkal övezett gerendás mennyezetű, rusztikus helység bútorzata a „békebeli éveket” idézi , az asztalok mellet található polcokon könyvek sorakoznak,mintha csak arra várnának, hogy egy finom tea mellett lapozzuk fel őket.

Kasléder Teaház és Kávézó - Karácsonyi hangolat - Forrás: Facebook

Kasléder Teaház és Kávézó - Karácsonyi hangolat - Forrás: Facebook

- És hogy milyen legyen az a finom tea? A választás nem könnyű 200 féle tea, tucatnyi kávékülönlegesség ,és a hagyományosabb finomságok mellett hazánkban „egzotikusnak”számító gyakran az angolszász gasztronómiát idéző sütemények-sajttorták,sütőtökös csemegék- képezik a széles kínálatot. Emellett a teázáshoz elengedhetetlen kellékek széles választéka is fellelhető. A teakeverékek útvesztőjében való eligazodáshoz biztos segítséget nyújt Kasléder Emese valamint munkatársai. Hogy útmutatásuk eredményes, és a vendégek örömére szolgál, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Turul Gasztronómia nevű szervezet vevőelégedettségi mérésén a Kasléder Teaház és Kávézó nemrégiben első helyezést szerzett kategóriájában!

Vörös és fekete

A pedagógiai érzék bizony a vendéglátásban is jól jön ahogy ezt riportalanyunk is megfogalmazta. Nem csak a vendégekkel való kommunikációt, kapcsolatteremtést könnyíti meg,de abban is segít, hogy a tulajdonos a megfelelő irányt mutassa a teakultúrába épp csak belekóstoló, érdeklődő vendégek számára. Következzen most egy rövid áttekintés mely segít eligazodni a teák pompás, melengető, fűszeres illatú világába, a teljesség igénye nélkül bemutatva néhány ismert és kevésbé ismert teafajtát. 

Fekete tea 

Fekete tea –melyet a főzet színétől függően vörös teának is neveznek- hosszú ideig az egyetlen, nyugati világban ismer teafajtának számított, ennek pedig egyszerű oka volt. E fajta bizonyult a leginkább „szállítható” teatípusnak. Fermentációjának (erjesztésének) köszönhetően ugyanis nem veszítette el aromáját a hosszú hajóutak során sem. A legkitűnőbb fekete teák Indiából és Srí Lankáról származnak, de Kína és Japán is jelentős exportőrnek számít, bár érdekes módon az utóbbi két országban nem népszerű a fekete tea. A fekete tea élénkítő hatású,javítja a koncentrációs készséget, remek napindító ital.

Fehér tea

Fehér tea - Elnevezése nem a teaital sárgásbarna színéhez köthető:az alapanyagul szolgáló, fehér –füstös hajtások töltik be a névadó szerepet. A fehér tea Kínában jó ideig kizárólag a császári udvar számára volt hozzáférhető. A kellemes , mézes-virágos illatú fehér tea közérzetjavító hatással bír.

Zöld tea

Zöld tea - az Ázsiában roppant népszerű teatípus 500 esztendős múltra tekint vissza. A zöld teát a hagyományos orvoslás évezredek óta ajánlja. Nem csak élénkít, tisztít, de egyben kitűnő ellenszer a másnaposságra is.

Igazi ritkaság a sárga tea. Kínai teafák törékeny rügyeiből készül a sárga teaital, mely nyugtató hatással bír.

Nem ázsiai területekről, hanem Afrikából származnak a Rooibos teák. Édes aromájú, koffeinmentes teáról beszélünk, mely télen-nyáron egyaránt fogyasztható.

A Pu-Erh tea kapcsán ismét visszakanyarodunk az ázsiai kontinensre. Sajátos ízvilágu teáról beszélünk, mely annál értékesebb, minél korosabb. Furcsa, földes, kesernyés íze egészséges italt rejt:kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatása mellett, jótékonyan hat a koleszterin szintre is.

S hogy milyen teafőzeteket fogyaszt legszívesebben a teakultúra soproni letéteményese?

A fekete teák közül a bergamot olajjal átitatott earl grey a kedvenc, míg a fehér teák közül a citromfüves - rozmaringos verziót kedveli, de nagy barátja a gyógyteáknak is.

Kasléder Emese (Forrás: Kasléder Emese)

Kasléder Emese (Forrás: Kasléder Emese)

Rendhagyó könyvbemutatóval tisztelegnek a centenárium alkalmából

A Kasléder Teaház több mint egy teázó… Gazdag kínálata és az értő személyzete révén , egyedi hangulatú,nyugalmat árasztó menedék , bármilyen korosztályú, hátterű ember számára egy csésze teányi időre rohanó és felgyorsult világunkban. . Az illatos teák a finom sütemények és az ódon falak varázslatos hangulata mellett a mosoly és a kedves szavak is segítenek, hogy problémáinkat a teaház ajtaja előtt hagyjuk egy kis időre. Egy csésze forró tea mellett kicsit magunk lehetünk , gondolatainkba mélyedhetünk, vagy épp egy kellemes beszélgetés részeseivé válhatunk.

Németh Zoltán


A teaház címe: 9400 Sopron, Színház utca 7

Elérhetőségek: [email protected]

+36 30 943 0853

Vissza a főoldalra

Én képekkel mondom el

Az események megélése egyéni szinten, meghatározó különbségekkel bír. Sokszorosan igaz ez abban az esetben, ha egy-egy időszak történelmet formáló éveket hordoz magában. A XX.század bővelkedik ilyen eseményekben.

A csillagokban meg volt írva, hogy én színész leszek - interjú Kökényessy Ágival

Az eljövő idő sosem ugyan olyan, mint a mögöttünk lévő évek hosszú sora. A világ folyamatosan változik. Korok és divatok váltják egymást. Változnak a szokások, a gondolkodási minták, a környezet és a klíma is forradalmat hirdet. Az emberiségnek meg kell tanulnia, hogy vagy együtt él a változással, vagy rajtaveszthet. A megújulási képesség, talán az egyik legfontosabb a körülményekhez való alkalmazkodás mellett. Mert nem feltétlenül a legbátrabbak, vagy a legerősebbek maradnak meg...

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük? A szenvedélyes és érzelemmel teli lendületes játékáért, amivel élővé tette számunkra az általa megformált karaktereket. És talán azért is, mert úgy éreztük, hogy közülünk való. Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de aktív szerepet játszott az ellenzéki mozgalomban.

11 éve ment el Derrick főfelügyelő

Horst Tappert – alias Derrick főfelügyelő – 2008. december 12-én hunyt el. Az ikonikus sorozatot, az általa megformázott Derrcik főfelügyelőről nevezték el. Maga a sorozat 25 éven keresztül minden évben újabb és újabb folytatásokkal került a televíziókba. Horst Tappert egy állami alkalmazott fiaként látta meg a napvilágot, így aztán nem lehet különösebben csodálni, hogy katonaként – 1923-ban született - részt vett a II. Világháború harcaiban. Az azonban már igencsak beárnyékolja a múltját...

Te hány gyermekkel képzeled el a jövődet?

Az emberi élet különös jelentőséggel bír. Az élet továbbadásának vágya pedig olyan belső kód, ami érzelmi és lelki késztetésként ösztönöz bennünket arra, hogy családot alapítsunk. De elég a szerelem? Elég az egymásra találás a gyermekvállaláshoz, vagy kell valami több ahhoz, hogy családban gondolkodjunk. Egyáltalán min múlik az, hogy hány gyerekünk születik?

A jeges félelem ellenszerei

Néha jeges félelem önti el az embert. Leginkább akkor, ha azt érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok. Feladatok özöne, elvárások garmadája nyomja a vállát. Ez a bénító érzés sokkal inkább gátol, mint ösztönöz. Egyenesen blokkoló hatású. Miért, miből táplálkozik? Elsősorban a szeretetből. Furcsa igaz? El sem hinnénk, hogy a megbénító félelem éppen a legnagyobb erőforrásból képes táplálkozni. A SZERETET, sok mindent gyógyítani képes forrásából. De bármilyen hihetetlen is, mégis ez a helyzet.

Akár a mesében

Amikor reggel felébredtem, fogalmam sem volt arról, hogy ez egy különleges nap lesz számomra. Csináltam a reggeli rutinomat, aztán elköszöntem a feleségemtől és elindultam a szerkesztőségbe. A metró megállóban sodródtam a tömeggel, aztán ritkult a nép és én kicsit fellélegeztem. A fejemben már az előttem álló feladatok voltak. Aztán egyszer csak valaki a nevemet kiáltotta. Nem törődtem vele, más is kaphatta ugyanazt a keresztnevet, mint én. De valami mégis megállított. Ezt a hangot én valahonnan ismerem. Megfordultam és az emberek között keresgéltem a női hang gazdáját. És akkor megláttam őt.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.