BlogÚj! Megnyitás

Túrógombóc erdei gyümölcs öntettel (tej- és tojásmentes)

Zsíros túró helyett, próbáld ki a kölest, mint túrópótlót. A köles gluténmentes, csodásan lúgosító gabona, mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag vasban, pantoténsavban, folsavban, és kovasavban és B komplex vitaminokat tartalmaz.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Túrógombóc erdei gyümölcs öntettel (tej- és tojásmentes)

Zsíros túró helyett, próbáld ki a kölest, mint túrópótlót.

A köles gluténmentes, csodásan lúgosító gabona, mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag vasban, pantoténsavban, folsavban, és kovasavban és B komplex vitaminokat tartalmaz. Szépíti a hajat, körmöt, bőrt, javítja a látást, támogatja az anyagcserét, segíti az emésztést, és még csonttörés esetén is alkalmazható terápiás táplálékként.

Hetente legalább egyszer érdemes tehát beépítenünk az étrendünkbe. Ehetjük édesen, sósan, köretként, vagy süteményekben, mindenhogy kiváló!

Hozzávalók:

  • 1 bögre köles
  • 3-4 bögre rizstej
  • 6 ek tönköly búzadara(gríz)
  • 1 bögre nádcukor vagy xilit
  • 3 ek kókuszolaj
  • 1 bio citrom leve és héja
  • vaníliarúd
  • fél bögre mazsola
  • csipet himalaya só
  • rozs vagy tönköly toast kenyér szárítva és ledarálva
  • 1 tk fahéj

Az öntethez:

  • 2 bögre friss vagy mirelit erdei gyümölcs keverék (málna, eper, áfonya, bármilyen bogyós gyümölcs)
  • 4 ek agave, vagy rizsszirup

Elkészítés:

1. Egy fazékba feltesszük főni az előző este beáztatott, megmosott kölest, a rizstejjel, a nádcukorral, a vaníliarúddal, csipet sóval és a mazsolával. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, míg a köles ki nem fordul. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a búzadarát, összekeverjük, majd lefedjük újra, és még 10 percig hagyjuk párolódni, de már nem a tűzön.

2. Ez alatt egy kevés kókuszolajon megpirítjuk a kenyérmorzsát , hozzáadjuk a fahéjat.

3. A langyos kölesmasszához hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt héját, a kókuszolajat. Gombócokat formázunk belőle és megforgatjuk a morzsában.

4. A gyümölcsöket összeturmixoljuk az agavé sziruppal, majd meglocsoljuk vele a tányérokra kiszedett gombócokat.

Tipp: Ha túl lazának ítéljük meg a masszát, akkor adhatunk még hozzá többet a grízből. Ez kötőanyagként viselkedik

Vissza a főoldalra

Pad Thai pirított tofuval

Amint beköszöntött a szeptember, és megéltünk pár hűvösebb napot, a szervezetem egyből jelezte, hogy bizony mostantól melengető ételekre van szükségem, melengető fűszerekkel. A Pad Thai, thai sült tésztát jelent, amit ezerféleképpen variálhatunk. Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek, mert wokból jön, tészta van benne de gluténmentes, zöldségeket, és mogyorót is tartalmaz, szóval egy gasztro hedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a Mennyország. A Tündérkonyhában minden héten lesz valami ázsiai, étel a kedvenceim közül, szóval érdemes az oldalamat frissíteni a napi menük érdekében .

Thai kókusztejes spárgakrémleves

A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném. A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.