Megnyitás

Valaha volt történelem

Bizony az élet igazságtalan. Az emberekkel éppúgy, mint az épületekkel. Nagyon jó példa erre a Pilvax kávéház.

Amely nevezetessége ellenére ma már csak fotókon, rajzokon létezik. Hiába köszönhetjük neki az 1848-as forradalmat, a haza hőseit és nevezetes írásokat az élet és a haladás átgázolt rajta és tovatűnt, akár a történelem akkori eseményei.

A Pilvax kávéházat 1838-ban Privorsky Ferenc alapította az Úri utcában (ma már más utca viseli ezt a nevet). Igaz, a kávémester akkor más nevet – Café Renaissance – nevet adta neki. Később – 1842-ben - a kávéházat megvásároló Pillwax Károlyról kapta – igaz egyszerűsítve – a Pilvax nevet. És ez a név rajta is maradt a kávéházon, annak ellenére, hogy 1846-tól Fillinger János üzemeltette.

Pilvax 1900-ban

A radikális fiatalok törzshelye

Ebben az időben - mármint a reformkor végén – a kávéház a radikális fiatalok és a hasonlóan gondolkodó értelmiség törzshelye volt. Itt alakultak meg a Tízek Társasága és a Fiatal Magyarország nevű reformer asztaltársaságok is. Petőfi Sándor 1944-től látogatta rendszeresen a Pilvaxot. Látogatásainak igen egyszerű és gyakorlatias oka volt: a kávéházban reggelizett.

Ezért történ aztán, hogy 1848. március 15-én itt határozták el, hogy elég volt az elnyomásból, és azon nyomban megfogalmazták 12 pontjukat is. A szájhagyomány szerint Petőfi Sándor baráti – kávéházi – körben itt szavalta el először a Nemzeti dalt. És ez volt az a gyújtópont, ami az egész forradalmat lángra lobbantotta.

A Pilvax a szabadságharc után

A kávéház névadója és tulajdonosa Pillwax Károly még a szabadságharc vége előtt, 1849 júliusában elhunyt. A kávéházat özvegye örökölte, de a kávéház a szabadságharc leverését követően – még mindig Fillinger János üzemeltetésében – nevet változtatott és Café Herrengasse néven (így hívták akkor az utcát, amiben állt) működött tovább. Fillinger távozását követően először Mótz kávézó (az üzemeltető után), majd 1867-től egészen 1895-ig Schőja Antal üzemeltető neve után Schőja Kávéház néven működött. 1881-ben Schőja a főpincérére Schowanetz Antalra bízta a kávézót. Az üzletvezetővé avanzsált főpincér pedig a közhangulatot kihasználva – 1874-ben a Koronaherceg utcát Petőfi Sándor utcára keresztelték át – újra Pilvaxként üzemeltette a kávéházat.

Nem mulasztotta el kirakni a falakra a Pilvax forradalmi hőseit ábrázoló festményeket és bekereteztetve ott lógott a falon a 12 pont is, hirdetve a Pilvax magyar történelemben játszott szerepét.

Pilvax

A Pilvax vége

A forradalom emlékére a Pilvaxon 1904-ben emléktáblát helyzetek el. De még ez sem segített, mert 1911-ben a városi tanács új városrendezési tervet fogadott el. Ennek nyomán pedig az eredeti Pilvax a mellette lévő épületekkel együtt a fizikai valóságból átkerült a történelmi emlékezés szellemi síkjára.

Pilvax
Vissza a főoldalra

További Kultúra

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Sopron, a történelemformáló város

Sopron, a történelemformáló város

Sopron a Kisalföld, a Fertő tó és az Alpok nyúlványainak találkozásánál található, mind éghajlatában, mind élővilágában eltérő tájegységek alkotják, ezáltal sajátos mikroklíma jellemzi a vidéket. Ezek az adottságok biztosítják a megfelelő környezetet a szőlőtermesztéshez és a bortermeléshez. Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéke, története a keltákig nyúlik vissza. A soproni borvidéken az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó. A borvidék karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe. Legnagyobb mennyiségben, több mint ezer hektáron termesztik. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Nem véletlen tehát, hogy a várost a Kékfrankos fővárosának is nevezik.

Sopron, a történelemformáló város

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból

Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból

Az már más kérdés, hogy mit ismerünk Himnuszunk születésének történetéből. Aztán ott van az a – szomorú – tény, hogy az ezredéves Magyarországnak a Himnusz megszületéséig egyáltalán nem volt hivatalos himnusza.

Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

Valaha volt történelem

Valaha volt történelem

Bizony az élet igazságtalan. Az emberekkel éppúgy, mint az épületekkel. Nagyon jó példa erre a Pilvax kávéház.

Valaha volt történelem

Szépség és a szörnyeteg magyar módra

Szépség és a szörnyeteg magyar módra

Történt egyszer, hogy egy fogadáson az ifjú Ördöglovas, egy mesébe illően csodálatos hercegnőt látott. Barátai csak nevettek hevületén, de a fiatal gróf a kor illeme szerint felkérte táncolni a kinézett lányt. A sokadik tánc után aztán a grófot finoman figyelmeztették, hogy a hercegkisasszony apja Metternich herceg, aki a Monarchia legbefolyásosabb embere volt a császár után, nem nézi jó szemmel eme udvarlást. Az Ördöglovas azonban csak nevetett és az egész estét végigtáncolta a hercegkisasszonnyal.

Szépség és a szörnyeteg magyar módra

Az Anyák napja története

Az Anyák napja története

Talán kevesen tudják, de az anyák napja az emberiség egyik ókorba visszanyúló hagyománya. Igaz jó időre „eltűnt” a köztudatból, de aztán a XIX. század végén és XX. század elején újra ráirányult a figyelem. Anna Marie Jarvis pedig még azt is kiharcolta, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák. Igaz, ebben azért szerepe volt az üzleti lobbinak is.

Az Anyák napja története

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Magazinunknak nagyon sok szépkorú olvasója van, ezért megpróbáltunk utánajárni, mi az, ami igazán érdekli őket. Úgy gondoltuk, hogy a főváros útjain keresünk olyan nyugdíjasokat, akik szívesen megosztják velünk azt, hogy mire figyelnek. Mielőtt elindultunk, kollégáimmal több tippet is leírtunk, arról, hogy melyek lesznek az általuk preferált fő témák. Azért volt olyan is, amit eltaláltunk…

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr