BlogÚj! Megnyitás

Valóban erősíteni kell az immunrendszerünket?

Immunrendszerünk tartja meg szervezetünk integritását azzal, hogy felismeri és elkülöníti a sajátot az idegen szervezettől. Védelmet nyújt külső betolakodók vírusok, baktériumok, gombák, paraziták által okozott fertőzésekkel szemben.

Valóban erősíteni kell az immunrendszerünket?

Immunrendszerünk tartja meg szervezetünk integritását azzal, hogy felismeri és elkülöníti a sajátot az idegen szervezettől. Védelmet nyújt külső betolakodók vírusok, baktériumok, gombák, paraziták által okozott fertőzésekkel szemben. Ide tartozik a sérüléseket követő helyreállító mechanizmusok és az elfajult sejtek kiiktatása, a tumor elleni védekezés is. Mindezt a nap 24 órájában, folyamatos készenléti üzemmódban észrevétlenül teszi immunrendszerünk.

Immunitásunk egy része velünk születik.Életünk során, ahogy egyre több hatás ér bennünket, egyre felkészültebb, érettebb lesz az immunrendszerünk– ez a szerzett immunitás. A védekezési mechanizmus kétféle módon valósul meg: vagy a nyiroksejtek által termelt ellenanyagok és/vagy az un. falósejtek révén. Az immunrendszerünk egészsége a különféle feladatra specializálódott sejtek összehangolt működésén alapul. Az immunrendszer sejtjei hormonszerű molekulák révén aktiválják egymást. Egyes sejtek az idegen betolakodó felismerésére, mások az ellenanyagtermelésre vagy az idegen megsemmisítésére szerveződtek. A falósejtek a kórokozók ellen direkt harcolnak mások a ,,csata” után maradt törmelékek eltakarítását végzik. Ismerünk olyan immunsejteket, amelyek memóriájukban akár életünk végéig őrzik avédekezéshez szükséges információt és szükség esetén felébrednek, ellenanyagot termelnek.

Hol található az immunrendszerünk? 

A nyiroksejtek a csontvelőben és a csecsemőmirigyben érnek meg és ezt követően vándorolnak a nyirokcsomókba, a lépbe és válnak aktív, cselekvőképes immunsejtekké.

Mindenütt ott vannak, ahol testünk érintkezik a külvilággal. Bőrünk és a légutakat, a tápcsatornát bélelő nyálkahártyák képezik az első védelmi vonalat. A vékonybélben kiterjedt nyirokrendszer található, a féregnyúlványt gyakran emlegetik a hasüreg mandulájaként. A vastagbélben a velünk együtt élő baktériumflóra, a mikrobiomtalán a legjelentősebb terület az immunrendszerünk számára. Az egyes nyirokszerveket a nyirokerek kötik össze, melyben a nyirok áramlik. A testtájakon átáramló nyirkot a nyirokcsomók megszűrik mielőtt az a véráramba kerülne. Normális körülmények között ez az egész folyamat észrevétlenül zajlik.

A láz, fájdalom, duzzanat, fokozott nyákképződés mind-mind a védekezési mechanizmus fizikai jelei. Ha az immunrendszer nem képes megkülönböztetni a sajátot az idegentől és az immunrendszer a saját sejtalkotók ellen lép támadásba - autoimmun betegségekről beszélünk. Amikor az immunrendszer túl erősen válaszol az ingerekre, akkor észleljük az allergiás reakciót, ha pedig ,,gyenge” az immunrendszer, akkor a leggyengébb kórokozók is megbetegedést okoznak.

Immunrendszer ,,erősítése” helyett ezért helyesebb inkább az immunrendszer normál működését támogatni. Mit tegyünk tehát immunrendszerünk egészséges működésének megőrzéséhez?

Az immunrendszer működése rendkívül energiaigényes. Ezért érezzük magunkat fáradtnak, levertnek, amikor valamilyen fertőzésen esünk át vagy krónikus gyulladás zajlik bennünk.

A gyulladás során jelentős mennyiségű szabadgyök keletkezik sejtjeinkben,ezért fontosak az antioxidánsok az immunrendszer működéséhez. A gyulladás folyamatának szabályozásában az omega3 zsírsavak szintén bizonyítottan hatásosak.

Tudományosan bizonyított, hogy a tartós stressz, a félelem negatív hatással van immunrendszerünk működésére. Ezért kulcsfontosságú a pihentető alvás biztosítása és a stressz kezelése. A táplálkozás területén a C, D, E, B vitaminok, a cink, szelén továbbá az egészséges mikrobiom fenntartására leveles zöldségek, rostok fogyasztása javasolt. Az energiatermelő funkciókat magnéziummal, koenzim Q10-zel, Q1-el támogathatjuk meg. A molekuláris hidrogén azért értékes, mert egyfelől direkt semlegesíti a káros szabadgyököket, de a gyulladás folyamatát is megfékezi, ráadásul az energiatermelést is fokozza.

Vissza a főoldalra

Valóban erősíteni kell az immunrendszerünket?

Immunrendszerünk tartja meg szervezetünk integritását azzal, hogy felismeri és elkülöníti a sajátot az idegen szervezettől. Védelmet nyújt külső betolakodók vírusok, baktériumok, gombák, paraziták által okozott fertőzésekkel szemben. Ide tartozik a sérüléseket követő helyreállító mechanizmusok és az elfajult sejtek kiiktatása, a tumor elleni védekezés is. Mindezt a nap 24 órájában, folyamatos készenléti üzemmódban észrevétlenül teszi immunrendszerünk.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Hogy az öröm nehogy üröm legyen… Ügyvéd kell a hajó vásárláshoz?

Vannak olyan helyzetek, ahol kiemelten fontos, hogy jó szakembert válasszunk. Többek között ilyen élethelyzetek az ügyvédhez kötött tevékenységek. Hiszen nem csak polgári peres, vagy büntető ügyekben kihagyhatatlan a jogtudó szakember. Ingatlan vásárlástól, a cég alapításig, vagy vállalkozási adat változtatásig, számos terület van, amit nem lehet ügyvéd nélkül hivatalosan foganatosítani. Azonban számos olyan buktató lehet az egyes ügyekben, ami miatt érdemes alaposan utánanézni...

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.