BlogÚj! Megnyitás

Védett kapuk mögött

Valóságos információ áradattal szembesülhetünk a napjainkban észlelhető járványügyi helyzet kapcsán. Időnként nehéz különbséget tenni hiteles információk, féligazságok és szándékosan terjesztett rémhírek között.

Védett kapuk mögött

Idősellátás a „korona” árnyékában

Valóságos információ áradattal szembesülhetünk a napjainkban észlelhető járványügyi helyzet kapcsán. Időnként nehéz különbséget tenni hiteles információk, féligazságok és szándékosan terjesztett rémhírek között. Egy dolog egészen biztos: minden forrás megemlíti, hogy a leginkább veszélyeztettek az idős korosztály képviselői.

De vajon hogyan is telnek a napok az időseket ellátó intézményekben veszélyhelyzet idején?

Miként élik meg az intézményekben élők, hozzátartozóik és az ott dolgozók a kényszerű bezártságot és a veszélyhelyzet egyéb következményeit?

Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben.

Idősellátás a „korona” árnyékában

A fenyegető ellenség…..

Az ember hajlamos rálegyinteni, ha hazájától távol történnek váratlan, vagy akár szomorú események. Felgyorsult és leszűkült világunk azonban a nem csak a pozitívumokat, de a veszélyeket is közelebb hozza. A koronavírus által okozott megbetegedés néhány héttel ezelőtt ütötte fel fejét egy távoli kontinensen, napjainkban mégis globális járványról kell beszélnünk.

Röviden összefoglalva: egy Kínából induló, influenzaszerű tüneteket produkáló vírussal állunk szemben. Nem teljesen ismeretlen a szakemberek számára, ám jelenlegi formája kissé eltérő a korábban ismert korona vírusokhoz képest. Az eddigi tapasztalatok szerint láz és száraz köhögés a fő tünetei, sajnos az esetek egy részében súlyos állapotot, nehézlégzést, tüdőgyulladást is előidézhet.

A fertőzés elsősorban a 70 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők esetében fenyeget az említett következményekkel. A megelőzés és a tragikus következmények elkerülésének legfontosabb eleme, hogy minél ritkábban és minél kevesebb embertársunkkal érintkezzünk (ezt a célt szolgálják az ország vezetésének intézkedései is).

Tavaszi délelőtt

Néhány napja, amikor már minden hivatalos forrásból otthonmaradásra, csak indokolt kimozdulásra buzdító üzenetek áradtak, városunk egy hagyományos esetben zsúfoltnak mondható szakaszán haladtam, munkahelyem felé.

( Munkám jellegénél fogva esetemben kivitelezhetetlen az otthoni munkavégzés a „home office” megvalósítása.) Nem csak a korábban életteli terek kihaltsága ösztönzött elgondolkodásra, de egy másik tény is…

A kevés járókelő között meglepően nagy számban voltak idősek! Minden tiszteletem az adott korosztályé, munkám, hivatásom fókuszában is ők állnak, de értetlenül szembesültem a látottakkal.

Mielőtt azonban pálcát törnék idős honfitársaink felett, vizsgáljuk meg a látottak hátterét. Igen, az idősek hajlamosak megmakacsolni magukat, tény, ahogy az is, hogy közülük nagyon sokan egyedül élnek. Számukra gyakran a mindennapok megszínesítője egy bolti, vagy templom előtti beszélgetés, nehéz a megszokásokon változtatni.. Nem egyszer nincs aki beszerezné számukra az élelmiszert, gyógyszert.

El kell azonban mondani, hogy ezekre a kérdésekre is van megoldás. Egyrészt óvintézkedések mellett, de továbbra is mindenütt működik a házi segítségnyújtás. Másrészt a települési önkormányzatok már szervezik, sok helyen fel is állították az időseket segítő önkéntes csoportokat is!

Védett kapuk mögött

A kapuk bezárulnak

Az adott korcsoporton belül is különleges helyzetben van a több tízezer, bentlakásos intézményben élő idős ember. Többségük nem csak koruk miatt, de egészségi állapotuk következtében is fokozottan veszélyeztetett helyzetben van.

Éppen ezt szem előtt tartva 2020. március 9-től valamennyi ilyen intézményre vonatkozóan látogatási tilalom lépett életbe, március 17-től pedig további szigorítások, az ellátottakra vonatkozó kijárási tilalom is bevezetésre került. Természetesen folyamatos lehetőség van a telefonos érdeklődésre, sőt csomagok is küldhetőek, bár utóbbi lehetőség hordoz magában kockázatot!

A különleges helyzetben is a megszokott vágányon halad az ellátás, az ápolás/gondozás. A higiénés szabályok betartása, a dolgozók esetében a kézfertőtlenítés, az eszközök, tárgyak felület fertőtlenítése az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap, némi iróniával, a takarítószemélyzet munkáját most kezdjük majd igazán értékelni.

A különféle tervezhető, szakrendelésen, kórházban zajló vizsgálatok átütemezésre kerültek.

Időseink még több zöldséget és gyümölcsöt kapnak az élelmezés kapcsán, vitamin készítményekkel is támogatjuk egészségüket.

A bezártságban nagyobb hangsúlyt kapnak a szabadidős tevékenységek. Ezeket a szokottnál kisebb csoportokban szervezzük. A közös programok kitűnő alkalmat nyújtanak az egészségnevelésre, a járvánnyal kapcsolatos információk megvitatására is. Egyéni aggodalmaikat, félelmeiket azonban az idősek is leggyakrabban négyszemközt osztják meg. Ezért a mentálhigiénés munkatársak tagjai gyakrabban keresik fel egyéni látogatás keretében az időseket.

A technikai fejlődés is segítségünkre siet az adott helyzetben. Egyre több intézmény teszi lehetővé, hogy a hozzátartozók rövid videó üzenetet küldenek idős szeretteiknek, ezzel is enyhítve a távollét okozta fájdalmat.

A jó idő lehetővé teszi, hogy az intézmények udvarai a szabadtéri tevékenységeknek is teret adjanak.

Néhány gondolat a demenciával élők kapcsán…

Nem tudhatjuk pontosan mennyit értenek, fognak fel a körülöttük zajló eseményekből. Az bizonyos, hogy ők is érzik a változást, hozzátartozóik hiányát.

„….Hol a lányom..?..tegnap itt járt ??”-hangzik el a kérdés

Megesik, hogy ilyenkor egy kegyes hazugság a helyes válasz esetükben..

Bízzunk benne, hogy viszonylag gyorsan lezárul a kialakult helyzet, és újra kinyílhatnak az intézmények kapui. Az idősotthon kifejezésben pedig talán soha nem volt ekkora szerepe az otthon szónak, mint most…

Németh Zoltán

vezető ápoló

szociális minőség menedzser

Vissza a főoldalra

Sóterápia otthon – használja ki a Váróterem magazin olvasói számára adott kedvezményt!

Hogy mire jó az otthoni sóterápia? Többek között arra, hogy a mostanihoz hasonló influenzás időszakban tisztán tartsa a légutakat, segítsen az orrdugulás, a megfázás, a nátha, a rendszeres köhögés, az arc- és homloküreg gyulladás a középfülgyulladás… vagy esetleg olyan alvásproblémák esetén, mint a horkolás!

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

A legtöbb magyar ember napjait a stressz tartja működésben. Mindenért képesek vagyunk stresszelni: munkahely, jobb teljesítmény, pénz, elvárások, bármi. Ezt az állapotot az úgynevezett stresszorok váltják ki és tartják fent, ez pedig megterheli a szervezetünket, rosszul hat a szellemi és mentális tűrőképességünkre, és kiválthatja a stressz alapú szorongás állapotát.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.