Megnyitás

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Narancsos sütőtökös répaleves

Hozzávalók:

  • 500g sütőtök
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 nagy szál póré
  • 1 narancs leve és héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • só, bors, gramm masala
  • 1.5 l zöldségleves alap lé (3 bio kockából)
  • 1 dl kókusztejszín
  • kókuszolaj
  • friss bors 
  • csipet friss szerecsendió
  • friss korianderlevél
  • 1 narancs leve

1. 190 fokos előmelegített sütőbe helyezzük a kisebb sütőtök szeleteket, amelyeket előtte alaposan megmostunk, megszárítottunk és sütőpapíros lapos tepsibe tettünk. Kb. 45 percig sütjük.

2. Az alatt felkarikázzuk a póréhagymát, és kevés kókuszolajon megdinszteljük, enyhén barnásra pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a reszelt gyömbért. Nagyon alacsony hőfokon egy percig összepirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és felöntjük a zöldségleves alap lével, hozzáadjuk a fűszereket. Közepes lángon addig főzzük, míg a répa meg nem puhul.

3. A készre sült tököt kivesszük a sütőből, majd kéz melegen eltávolítjuk a héját, és a leveshez adjuk a kókusztejszínnel együtt. Botmixerrel pürésítjük, majd újra összeforraljuk. Megreszeljük a narancs héjával, tetejére narancslevet locsolunk, friss borssal szórjuk meg, és ha van friss korianderlevéllel.

Gesztenyés karácsonyi sült

Hozzávalók:

  • 200g bio gesztenyemassza
  • 1 fej hagyma apró kockákra vágva
  • 300g barna csiperkegomba
  • fél bögre darált dió
  • fél bögre darált mandula
  • 300g füstölt tofu
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk fahéj
  • csipet reszelt szerecsendió
  • fél bögre datolya kimagozva, feldarabolva
  • 2 ek vegamix
  • 1 tk friss bors
  • 3 ek rizsszirup vagy nádcukor
  • 15dkg füstölt növényi sajt reszelve
  • fél bögre csicseriborsó liszt
  • 1 tk majoránna
  • 250 g vegán leveles tészta
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • olíva olaj
  • fél dl víz
  • fél dl növényi tejszín

1. Egy mélyebb tapadásmentes serpenyőben olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük egy aprítóba

2. Ugyanabban a serpenyőben lassú tűzön barnára pirítjuk a gombákat, megborsozzuk, majd ezt is az aprítóba tesszük, a tofuval együtt. A masszát kitesszük egy tálba

4. Az aprítóba tesszük a feldarabolt datolyákat, a csicseriborsó lisztet, a mandulát, a diót, a gesztenye masszát , a fűszereket és a petrezselymet. Alaposan pár perc alatt összedolgozzuk. A két masszát is összegyúrjuk.

5. 15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a leveles tésztát a hűtőből, egy lisztezett gyúródeszkára helyezzük, és a közepére halmozzuk rúd formában a gesztenyemasszát. A közepébe hosszanti mélyedést vájjunk, majd beleszórjuk a reszelt növényi sajtot.

6. Óvatosan elkezdjük betekerni a masszát úgy, hogy alul legyen a záródása. Felül megkenjük a növényi tejszínnel, és megszórjuk kakukkfűvel. Egy szilikon tepsibe, vagy püspök kenyér formába helyezzük, diagonál irányban beirdaljuk, majd légkeveréses sütőben 200 fokon fél óráig sütjük, vagy míg aranybarna nem lesz. Mellé rakhatunk steak burgonya, vagy rozmaringos édesburgonya hasábokat.

http://gretakonyhaja.reblog.hu/

Vissza a főoldalra

További Gasztro

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Kávé elalvás előtt? Igen!

Kávé elalvás előtt? Igen!

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

Kávé elalvás előtt? Igen!

3 legfinomabb őszi kence

3 legfinomabb őszi kence

Az ősz nemcsak az iskolakezdésé, hanem a csodálatos őszi zöldségeké is, amelyekből nem lehet eleget enni. Egészen november közepéig élvezhetjük jelenlétüket, így mindenképpen érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ilyenkor én is kreatívabb vagyok, már nincs olyan meleg sem, így újra kedvem van a konyhában sürögni-forogni, és enni enni, enni.

3 legfinomabb őszi kence

Padlizsán steak szendvics

Padlizsán steak szendvics

Mostanában nem vagyok úgy oda a padlizsánért, de mivel egészséges, folyamatosan azon töröm a fejem, hogyan lehetne finomabbnál finomabb recepteket alkotni úgy, hogy még a hozzám hasonlóak is megszeressék. Ilyen ez a recept is, és tényleg megunhatatlan uzsonnára, de akár magunkkal vihető ebéd is lehet. A zöldségeket mindig szezonálisan lehet variálni, sőt az elvetemült hedonisták tofubaconnel, és ecetes gyömbérrel is dúsíthatják, nekem úgy ízlik a legjobban :))

Padlizsán steak szendvics

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a hűvös hétköznapokra! Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg, 20 perc alatt készen is van :)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Zöldborsós csirkeragu

Zöldborsós csirkeragu

Az egyik nagyon finom, és viszonylag egyszerűen elkészíthető ételünk. Igazából semmi extra, és mégis. Akárhányszor eszi is az ember, mindig talál benne valamit. Hogy milyen alkalomra főzzük? Teljesen mindegy, lehet ebéd és lehet vacsora is. A helyzet és az alkalom határozza meg. Egy dolog biztos: nem okozunk vele csalódást senkinek.

Zöldborsós csirkeragu

Hideg joghurtos uborkaleves

Hideg joghurtos uborkaleves

Biztosan az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy hideg uborkalevest ehetünk, és aki még nem próbálta, kóstolás után egyet fog velem érteni. A legjobb, ha kisebb, ropogós fürtös uborkákból készítjük, és legalább 3-4 órán át hűtjük, mielőtt elfogyasztanánk. A recept nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető.

Hideg joghurtos uborkaleves

Csoki chip kekszek (cookies)

Csoki chip kekszek (cookies)

A boltban sok hasonló csokichip kekszet lehet kapni, de azok fehérlisztből, fehércukorból, és egyéb egészségtelen hozzávalókból állnak.

Csoki chip kekszek (cookies)

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető. Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is.

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)