BlogÚj! Megnyitás

Vegán Karácsonyi menü

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt abban az időben, amikor először elkészítettem.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Narancsos sütőtökös répaleves

Hozzávalók:

  • 500g sütőtök
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 nagy szál póré
  • 1 narancs leve és héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • só, bors, garam masala
  • 1.5 l zöldségleves alaplé (3 bio kockából)
  • 1 dl kókusztejszín
  • kókuszolaj
  • friss bors 
  • csipet friss szerecsendió
  • friss korianderlevél
  • 1 narancs leve

Elkészítés:

1. 190 fokos előmelegített sütőbe helyezzük a kisebb sütőtök szeleteket, amelyeket előtte alaposan megmostunk, megszárítottunk és sütőpapíros lapos tepsibe tettünk. Körülbelül 45 percig sütjük.

2. Az alatt felkarikázzuk a póréhagymát, és kevés kókuszolajon megdinszteljük, enyhén barnásra pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a reszelt gyömbért. Nagyon alacsony hőfokon egy percig összepirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és felöntjük a zöldségleves alaplével, hozzáadjuk a fűszereket. Közepes lángon addig főzzük, míg a répa meg nem puhul.

3. A készre sült tököt kivesszük a sütőből, majd kéz melegen eltávolítjuk a héját, és a leveshez adjuk a kókusztejszínnel együtt. Botmixerrel pürésítjük, majd újra összeforraljuk. Megreszeljük a narancs héjával, tetejére narancslevet locsolunk, friss borssal szórjuk meg, és ha van friss korianderlevéllel.

Narancsos sütőtökös répaleves

Gesztenyés karácsonyi sült

Hozzávalók:

  • 200g bio gesztenyemassza
  • 1 fej hagyma apró kockákra vágva
  • 300g barna csiperkegomba
  • fél bögre darált dió
  • fél bögre darált mandula
  • 300g füstölt tofu
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk fahéj
  • csipet reszelt szerecsendió
  • fél bögre datolya kimagozva, feldarabolva
  • 2 ek vegamix
  • 1 tk friss bors
  • 3 ek rizsszirup vagy nádcukor
  • 15dkg füstölt növényi sajt reszelve
  • fél bögre csicseriborsó liszt
  • 1 tk majoránna
  • 250 g vegán leveles tészta
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • olíva olaj
  • fél dl víz
  • fél dl növényi tejszín

Elkészítés:

1. Egy mélyebb tapadásmentes serpenyőben olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük egy aprítóba

2. Ugyanabban a serpenyőben lassú tűzön barnára pirítjuk a gombákat, megborsozzuk, majd ezt is az aprítóba tesszük, a tofuval együtt. A masszát kitesszük egy tálba

4. Az aprítóba tesszük a feldarabolt datolyákat, a csicseriborsó lisztet, a mandulát, a diót, a gesztenye masszát , a fűszereket és a petrezselymet. Alaposan pár perc alatt összedolgozzuk. A két masszát is összegyúrjuk.

5. 15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a leveles tésztát a hűtőből, egy lisztezett gyúródeszkára helyezzük, és a közepére halmozzuk rúd formában a gesztenyemasszát. A közepébe hosszanti mélyedést vájjunk, majd beleszórjuk a reszelt növényi sajtot.

6. Óvatosan elkezdjük betekerni a masszát úgy, hogy alul legyen a záródása. Felül megkenjük a növényi tejszínnel, és megszórjuk kakukkfűvel. Egy szilikon tepsibe, vagy püspökkenyér formába helyezzük, diagonál irányban beirdaljuk, majd légkeveréses sütőben 200 fokon fél óráig sütjük, vagy míg aranybarna nem lesz. Mellé rakhatunk steak burgonya, vagy rozmaringos édesburgonya hasábokat.

Gesztenyés karácsonyi sült

Háromrétegű csokis brownie

Hozzávalók:

  • 1 és fél bögre nádcukor 
  • másfél csésze fehér tönköly liszt
  • 10 ek cukrozatlan jó minőségű kakaópor
  • 2 tk foszfátmentes sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ¾ csésze növényi tej (lehet szója-, zab-, rizs-, vagy kókusztej is)
  • ½ csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1 tk Himalaya só
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 és ¾ csésze meleg víz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 165 fokra.

1. 1 csésze nádcukrot, a lisztet, sütőport, 5 evőkanál kakaóport és a szódabikarbónát és a sót alaposan összekeverjük.

2. Egy másik tálban a nedves anyagokat (a növényi tejet, a vanília aromát és kókuszolajat) keverjük össze homogénné, majd a nedveset összekeverjük a szárazzal, lassan adagolva, alaposan összedolgozzuk. Nem baj, ha nem lesz folyós. Olyan vajkaramella sűrűségű.3. Egy szilikon sütőformába öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk.

4. A megmaradt fél csésze cukrot és a megmaradt 5 evőkanál kakaóport összekeverjük, majd mindenhová eloszlatva rászórjuk a csokis massza tetejére.

5. Leöntjük a tetejét forró vízzel, és betoljuk a sütőbe 50 percre. De ellenőrizzük tűpróbával.

A végeredmény, ha kihűlt egy háromrétegű (piskóta, ropogós és egy pudingos) sütemény lesz. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl sokáig, mert akkor kiszárad és nem less annyira folyós.

Tipp: Lehetőleg mélyebb tepsiben süssük a víz miatt, mert előfordulhat, hogy a bugyogó csokis massza kifolyik és a sütő aljára ég-ragad. Vegán vanília, vagy bármilyen gyümölcs sorbettel is isteni desszert.

Vegán Karácsonyi menü
Vissza a főoldalra

Vegán Karácsonyi menü

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt abban az időben, amikor először elkészítettem.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Karácsonyi készítsd magad – hogy együtt legyen a család

Sokan azt gondolják, hogy egy karácsonyi dekoráció elkészítése meghaladja a képességeiket, és inkább a vásárlás felé mozdulnak. Pedig, ha egy kicsit szétnéznének a neten, egy csomó olyan ötletet láthatnak, amelyek kivétel nélkül látványosak és mégis könnyen elkészíthetőek. És ami talán még fontosabb, együtt csinálhatja az egész család. Ez pedig remek és szórakoztató alkalom az együttlétre. Majd egy hónap van karácsonyig, szóval még nem késő belevágnotok.

Sissi - a karácsonyi ajándék

Amikor azon a XIX. századi karácsonyi napon megszületett – Miksa bajor herceg és Vilma bajor hercegné lányaként – még sejteni sem lehetett azt, hogy császár és királyné lesz belőle. Persze, amikor negyedik gyermekként megszületett, mindenki fényes jövőt jósolt neki. Ennek az volt az alapja, hogy bizony a kis Sissi egy fogacskával a szájában jött a világra. Abban az időben pedig ez a rendkívüli jövő és a szerencsés élet jele volt. Ami részben valóra is vált. De csak részben…

Karácsonyi menüsor a Fóti Kastély Étterem ajánlásával

Az idei karácsonyra a Károlyi Kastélyban működő Fóti Kastély Étterem séfje ajánlott olvasóink számára csábító menüsort. Ám ezúttal a hagyomás receptek - harcsapaprikás túróscsuszával és tejfölös fahéjas túrógombóc - mellé bekerül egy az étterem törzsvásárlói körében karácsonykor is közkedvelt étel, a Thai csirkeleves is. Ahogy az étterem vezetője mondta, változnak az idők, amit a vendéglátásban is követniük kell.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Ricky Martin – a latin zene ikonja

Ami persze csak a művészneve, hiszen eredetileg Enrique José Martín Morales néven született Porto Ricoban. És hogy mikor? Nos, a kis Enrique karácsonyi ajándékként látta meg a napvilágot, 1971. december 24-én San Juanban. Így utólag nézve, nyugodtan írhatjuk, hogy igazi zenei karácsonyi ajándékot kapott vele az egész világ. Hogy mekkora a rajongótábora, és ki ő a latin zenében, azt a pályafutása alatt eladott több tízmillió lemez és számos Grammy díj is mutatja.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.