BlogÚj! Megnyitás

Vegán Karácsonyi menü

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt abban az időben, amikor először elkészítettem.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Narancsos sütőtökös répaleves

Hozzávalók:

  • 500g sütőtök
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 nagy szál póré
  • 1 narancs leve és héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • só, bors, garam masala
  • 1.5 l zöldségleves alaplé (3 bio kockából)
  • 1 dl kókusztejszín
  • kókuszolaj
  • friss bors 
  • csipet friss szerecsendió
  • friss korianderlevél
  • 1 narancs leve

Elkészítés:

1. 190 fokos előmelegített sütőbe helyezzük a kisebb sütőtök szeleteket, amelyeket előtte alaposan megmostunk, megszárítottunk és sütőpapíros lapos tepsibe tettünk. Körülbelül 45 percig sütjük.

2. Az alatt felkarikázzuk a póréhagymát, és kevés kókuszolajon megdinszteljük, enyhén barnásra pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a reszelt gyömbért. Nagyon alacsony hőfokon egy percig összepirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és felöntjük a zöldségleves alaplével, hozzáadjuk a fűszereket. Közepes lángon addig főzzük, míg a répa meg nem puhul.

3. A készre sült tököt kivesszük a sütőből, majd kéz melegen eltávolítjuk a héját, és a leveshez adjuk a kókusztejszínnel együtt. Botmixerrel pürésítjük, majd újra összeforraljuk. Megreszeljük a narancs héjával, tetejére narancslevet locsolunk, friss borssal szórjuk meg, és ha van friss korianderlevéllel.

Narancsos sütőtökös répaleves

Gesztenyés karácsonyi sült

Hozzávalók:

  • 200g bio gesztenyemassza
  • 1 fej hagyma apró kockákra vágva
  • 300g barna csiperkegomba
  • fél bögre darált dió
  • fél bögre darált mandula
  • 300g füstölt tofu
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk fahéj
  • csipet reszelt szerecsendió
  • fél bögre datolya kimagozva, feldarabolva
  • 2 ek vegamix
  • 1 tk friss bors
  • 3 ek rizsszirup vagy nádcukor
  • 15dkg füstölt növényi sajt reszelve
  • fél bögre csicseriborsó liszt
  • 1 tk majoránna
  • 250 g vegán leveles tészta
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • olíva olaj
  • fél dl víz
  • fél dl növényi tejszín

Elkészítés:

1. Egy mélyebb tapadásmentes serpenyőben olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük egy aprítóba

2. Ugyanabban a serpenyőben lassú tűzön barnára pirítjuk a gombákat, megborsozzuk, majd ezt is az aprítóba tesszük, a tofuval együtt. A masszát kitesszük egy tálba

4. Az aprítóba tesszük a feldarabolt datolyákat, a csicseriborsó lisztet, a mandulát, a diót, a gesztenye masszát , a fűszereket és a petrezselymet. Alaposan pár perc alatt összedolgozzuk. A két masszát is összegyúrjuk.

5. 15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a leveles tésztát a hűtőből, egy lisztezett gyúródeszkára helyezzük, és a közepére halmozzuk rúd formában a gesztenyemasszát. A közepébe hosszanti mélyedést vájjunk, majd beleszórjuk a reszelt növényi sajtot.

6. Óvatosan elkezdjük betekerni a masszát úgy, hogy alul legyen a záródása. Felül megkenjük a növényi tejszínnel, és megszórjuk kakukkfűvel. Egy szilikon tepsibe, vagy püspökkenyér formába helyezzük, diagonál irányban beirdaljuk, majd légkeveréses sütőben 200 fokon fél óráig sütjük, vagy míg aranybarna nem lesz. Mellé rakhatunk steak burgonya, vagy rozmaringos édesburgonya hasábokat.

Gesztenyés karácsonyi sült

Háromrétegű csokis brownie

Hozzávalók:

  • 1 és fél bögre nádcukor 
  • másfél csésze fehér tönköly liszt
  • 10 ek cukrozatlan jó minőségű kakaópor
  • 2 tk foszfátmentes sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ¾ csésze növényi tej (lehet szója-, zab-, rizs-, vagy kókusztej is)
  • ½ csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1 tk Himalaya só
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 és ¾ csésze meleg víz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 165 fokra.

1. 1 csésze nádcukrot, a lisztet, sütőport, 5 evőkanál kakaóport és a szódabikarbónát és a sót alaposan összekeverjük.

2. Egy másik tálban a nedves anyagokat (a növényi tejet, a vanília aromát és kókuszolajat) keverjük össze homogénné, majd a nedveset összekeverjük a szárazzal, lassan adagolva, alaposan összedolgozzuk. Nem baj, ha nem lesz folyós. Olyan vajkaramella sűrűségű.3. Egy szilikon sütőformába öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk.

4. A megmaradt fél csésze cukrot és a megmaradt 5 evőkanál kakaóport összekeverjük, majd mindenhová eloszlatva rászórjuk a csokis massza tetejére.

5. Leöntjük a tetejét forró vízzel, és betoljuk a sütőbe 50 percre. De ellenőrizzük tűpróbával.

A végeredmény, ha kihűlt egy háromrétegű (piskóta, ropogós és egy pudingos) sütemény lesz. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl sokáig, mert akkor kiszárad és nem less annyira folyós.

Tipp: Lehetőleg mélyebb tepsiben süssük a víz miatt, mert előfordulhat, hogy a bugyogó csokis massza kifolyik és a sütő aljára ég-ragad. Vegán vanília, vagy bármilyen gyümölcs sorbettel is isteni desszert.

Vegán Karácsonyi menü
Vissza a főoldalra

Pad Thai pirított tofuval

Amint beköszöntött a szeptember, és megéltünk pár hűvösebb napot, a szervezetem egyből jelezte, hogy bizony mostantól melengető ételekre van szükségem, melengető fűszerekkel. A Pad Thai, thai sült tésztát jelent, amit ezerféleképpen variálhatunk. Ebben a verzióban minden benne van, amit az ázsiai ételekben szeretek, mert wokból jön, tészta van benne de gluténmentes, zöldségeket, és mogyorót is tartalmaz, szóval egy gasztro hedonistának, mint amilyen én vagyok, ez bizony maga a Mennyország. A Tündérkonyhában minden héten lesz valami ázsiai, étel a kedvenceim közül, szóval érdemes az oldalamat frissíteni a napi menük érdekében .

Thai kókusztejes spárgakrémleves

A spárgakrémlevest valószínű mindenki ismeri, így azt gondoltam alkotok valami egészen más, keleti és tavaszi ízvilágú levest belőle, ami annyira harmonikus lett, hogy azóta minden nap ezt enném. A spárga szezonális, friss, vértisztító és vízhajtó, segíti a narancsbőr eltűnését is, és már csak ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.