Megnyitás

Volt egyszer egy háború

Szeptember elsején van a II. Világháború emléknapja. Sokan talán csak legyintenek, minek ezt már felemlegetni, oly régen volt, még a nagyapáink idejében és…

Igen, valóban oly régen volt, de annyira befolyásolta Magyarország további létét és életét, hogy nem lehet túllépni rajta még ma sem.

Vajon ma a tízmilliós lakosságszámmal küzdenénk, ha nem lett volna a holokauszt többszázezres áldozata? Ha életben maradnak a frontokon elesett magyar katonák? Ha tovább élhették volna az életüket a háború borzalmainak – bombázások, nyilas terror, kivégzések – áldozatai? Ha nem lett volna a „malenkij robot”?

Nézzük, csak szigorúan a statisztikai adatokat, mert a számok ez esetben sem hazudnak. Magyarország a teljes veszteségei alapján a negyedik! a sorban. És ha a lakosság számához viszonyítjuk a veszteségek mértékét, akkor az „előkelő” harmadik helyre kerültünk a végén. Hazánknál nagyobb emberveszteséget csak a Szovjetunió, Németország, és Lengyelország szenvedett el. Nézzük a konkrét számokat: A Szovjetunió teljes embervesztesége 12 – 20 millió fő, Németországé 5 millió 300 ezer fő, Lengyelországé pedig 5 millió fő volt. A Szovjetunió lakosságának a száma akkoriban 190 millió, Németországé 80 millió, Lengyelországé pedig 35 millió fő volt.

Ehhez képest Magyarország lakosságának a száma 13 milliót számlált, a veszteségeink pedig 830 – 950 ezer fő közé tehetők. Az emberi veszteségünk háromszázezerrel több volt, mint a 41 milliós Franciaországnak és 400 – 500 ezerrel több, mint az akkor 47 milliós Nagy Britanniának.

És ezekben az adatokban még nincsenek benne azok, akiket elvittek egy kis munkára a világ másik végére. Az már csak hab a tortán, hogy erre miért is volt szükség. Az ok az emberi gyarlóságban keresendő. Sztálin elrendelte, hogy Budapestet pár nap alatt vegyék be, de ez nem sikerült. A harcokat vezető szovjet tábornok az elhúzódó ostromot a nagy létszámú német – magyar haderővel indokolta a vezérnek. Csakhogy egyszer véget ért az ostrom, és akkor jöttek azok a fránya számok. Tudták a halottak számát. Amiből következett, hogy a tábornok által Sztálinnak jelentett haderőből a többi hadifogságba került. És itt volt a baj. Hiányzott 70 – 80 ezer fő, amit valahogyan mégiscsak produkálni kellett. A tábornok pedig a saját fejét féltvén megtalálta a megoldást, így született meg a „malenkij robot”.

Nem csoda hát, hogy nemigen volt család ebben az országban, aki ne gyászolt volna valakit. Mint ahogy gyászolt az egész nemzet összessége is. Szóval, ha valakik, akkor mi, magyarok tehetjük meg a legkevésbé azt, hogy legyintünk egyet szeptember elsején. 

Vissza a főoldalra

További Közérdekű

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Pedig már korábban is főszerepeket játszott, vezetett műsort a TV2-n és a VIVA TV-n, és a Splash együttes énekesnője volt. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a sörcsapoktól vezetett az útja a színpadig és a sikerekig. A főszerepekig azonban a statisztálástól kezdve végigjárta a színházi utat, és szerinte ez a legjobb az egészben. Bár nagyon sokan ismerik és szeretik, a sztárságot nem igazán érzi, nincsenek allűrjei és megmaradt normális embernek.

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Sugallatok

Sugallatok

Eredetileg a pályájáról szóló interjúra készültem Für Anikó Jászai Mari díjas érdemes színésznővel, de végül sokkal több lett ennél. Egy tartalmas beszélgetés, amiben a pályafutása mellett érintettük az élet fontos kérdéseit, az életét befolyásoló sugallatokat és a családi kapcsolatait. Mert az nem igazán szokványos, hogy valaki fél a nyilvános szerepléstől, és az Iparművészeti Főiskolára készül, aztán végül a Színművészetin köt ki. Mint ahogyan az sem, hogy valaki húsz évesen nevet vált, egykeként születik, most mégis két testvére van. Ez éppoly csoda, mint az, hogy valaki ugyanabban az öltözőben készül, ugyanazon a színpadon lép fel, mégis más színházban játszik.

Sugallatok

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon I. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon I. rész

A nap aranypászmákat varázsolt a Tess előtt lévő fehér rajzlapra. A lány szőkés, vöröses, barnás félhosszú sörényét hátrarázva gyönyörködött egy kicsit a fénycsíkok villódzó táncában, aztán folytatta a rajzolás. Egy pillanatra megállt, mintegy rácsodálkozott a vonalak kuszaságából kibontakozó képre, aztán tovább ábrándozott.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon I. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon II. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon II. rész

Gordon Simons mogorván érkezett. Fejében egyre az motoszkált, hogyan tudná a kényes helyzetet megoldani. Semmiképpen nem szeretette volna a lányát úgy megsérteni, vagy olyan szituációba szorítani, hogy elköltözzön otthonról. Nem tudta az életét a gyerekei nélkül elképzelni. Ezért is nem nősült újra soha. Nem akart egy mostohát, aki esetleg elűzi a lányokat otthonról.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon II. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon V. rész

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon V. rész

Persze fotót készíteni most nem volt módja, mert azzal azonnal magára vonná a figyelmet. Így viszont nagyon lassan haladt. Megvárta, amíg a férfi visszaáll figyelő pozícióba és újra rajzolni kezdett. Igyekezett ezeket a figyelő időszakokat mindinkább kihasználni, hogy az előadás végére a portré is elkészüljön. Gyötrelmes lassúsággal alakultak a vonalak, és viharos gyorsasággal repült az idő. Éppen csak az arc felvázolásával végzett, és máris elszaladt a másfél óra. Kicsit csalódottan pakolta össze a cuccait, és az elsők között igyekezet kifelé. Kissé továbbment a kijárattól, és torkában dobogó szívvel figyelte, kivel fog kijönni a férfi.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon V. rész

Darálós WC javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Gázkészülék Szerelő

Darálós WC javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Szolgáltatásunk a Magyarországon lévő összes, kereskedelemben kapható wc típusra vonatkozik! Cégünk régóta foglalkozik e rendszer kiépítésével, a wc-k szakszerű, maradéktalan bekötésével, cseréjével, javításával, tisztításával és dugulás elhárításával. Vállalkozásunk sikerének titka a gyorsaság, a precizitás és a megfelelő szakértelem.