BlogÚj! Megnyitás

Vuk 38 éves lett

Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt -1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben halmozta a sikereket.

Vuk 38 éves lett

Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt - 1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben fantasztikus karriert futott be Magyarországon. Talán nincs is olyan korosztály, aki ne ismerné a nevét és ne csendülnének azonnal a fülébe a rajzfilm főcímdalának dallamai és sorai.

Nemzetközileg azonban korántsem aratott olyan sikert, amilyet méltán megérdemelt volna. Talán a kiválóan megkomponált magyar szöveget nem lehetett igazán jól lefordítani egyetlen nyelvre sem, talán más volt a baj. Olyan lehet ez, mint a Túró Rudi. Mi magyarok imádjuk, és nem igazán értjük, hogy a külföldiek miért vonogatják közömbösen a vállukat – hát, jó… udvariaskodás mellett -, amikor megkóstolják. Nos, szegény Vuk is hasonlóan járhatott, mert tudomásom szerint a Magyarországon kívül csak az Egyesült Államokban mutatták be – ott Vuk neve Vic lett, de azért Karak megmaradt Karaknak – mérsékelt sikerrel.

Vuk 38 éves lett

Az alkotók

Már az alapmű, Fekete István azonos című regénye is nagyszerű volt, amit olyan kiváló gárda írt forgatókönyvvé, mint Romhányi József, Dargay Attila – ő volt a rajzfilm rendezője is -, Imre István (Budai György mellett ő volt a társ producer), Tarbay Attila és maga a regény szerzője, Fekete István. Nem csoda, hogy remekmű született. Amihez persze kellett mindenki más is, a figurák megrajzolóitól, az operatőrön, a vágókon át a zeneszerzőig mindenkinek a munkája.

És itt érdemes megállni egy pillanatra. A főcímdal szövegét maga a mester, Szenes Iván írta, míg a zene Wolf Péter, Erkel Ferenc díjas zeneszerző alkotása. Amit még azzal is tetézett, hogy az akkor mindössze hét éves lánya Wolf Kati énekelte el.

Vuk 38 éves lett

A szereplők

Ám a rendező Dargay Attila biztosra ment, így a Vuk rajzfilm figuráinak olyan sztárszínészek adták a hangjukat, hogy csak néhányukat említsem, mint Csákányi László, Szabó Gyula, Pogány Judit, Bitskey Tibor (ő volt a mesélő), Zenthe Ferenc, Haumann Péter, Benedek Miklós, Bodrogi Gyula és Koltai Róbert.

És minden fantasztikus volt. A zene, a szinkron, a rajzok, minden. Hogy mennyire időtálló alkotás a kis Vuk története, azt jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedek alatt sikere egy pillanatra sem halványult. Talán ezért is volt az, hogy 2017-ben digitalizálták, hogy még sok – sok felnövekvő nemzedék örvendezhessen Vuk furfangos kalandjain.

Isten éltessen kis Vuk! Mindent köszönünk!

Vissza a főoldalra

Vuk 38 éves lett

Vuk 38 éves lett. Talán sokakat meglepek ezzel, de lassacskán átlépi a negyedik X-et gyerekkori kedvencünk, Vuk. Pontosan 38 évvel ezelőtt - 1981. december 10-én - mutatta be a Magyar Televízió a Vuk-ot. A kis vörös az elmúlt közel négy évtizedben fantasztikus karriert futott be Magyarországon. Talán nincs is olyan korosztály, aki ne ismerné a nevét és ne csendülnének azonnal a fülébe a rajzfilm főcímdalának dallamai és sorai. Nemzetközileg azonban nem lett akkora sikere.

Jávor Pál - 118 éves lenne a szerelemgyerek

Valójában Jermann Pál Gusztáv néven született, illetve… illetve mégsem, mivel Spannenbereger Pál Gusztáv néven anyakönyvezték. Vagy mégis, de… Na, pontosítsuk kicsit, hogy mi is történt. Ami biztos, hogy valóban szerelemgyerek volt. Az édesapja - Jermann Pál – már 53 éves volt, amikor szerelme Spannenberger Katalin 17 éves korában életet adott fiuknak Aradon. Ráadásul a társadalmi különbség is jelentős volt, mivel az édesapja városi pénztáros, míg az édesanyja egyszerű cselédlány volt.

A díva, aki öngyilkos lett

47 éve (1972. december 26-án) önkezével vetett véget az életének Domján Edit színésznő. Hogy mi történt valójában, azt ma éppoly kevéssé tudjuk, mint akkoriban. Sokat hallottunk arról, hogy élete szerelmével, Szécsi Pállal történt szakítás miatt történt. Máskor meg arról szólt a fáma, hogy az öregedés miatti félelem volt az ok. És azt mondták, hogy már korábban elhatározta, hogy nem akar 40 éves kora után élni.

Futballistának készült, a fodrászok királya lett

Ki ne hallotta volna Vidal Sassoon nevét? Igaz, a legtöbben talán a reklámra asszociálva nem gondolták volna, hogy egy élő személyről van szó. Pedig Vidal Sassoon nagyon is élő személy volt. Londonban született, de az Egyesült Államokban teljesedett ki igazán. És az iskolát otthagyva, mindössze tizennégy éves volt, amikor édesanyja tanácsára a „szakmát” fodrász segédként elkezdte. Igazából nem azért, mert bármilyen késztetést is érzett erre, hiszen a terve az volt, hogy profi focista lesz.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Egy szegény bárónő, aki filmcsillag lett

Hogy ki is ő? Nos, ha azt írom, hogy Audrey Kathleen van Heemstra Ruston bárónőről van szó, nyilván a legtöbben a fejüket csóválják. Azonban, ha úgy írom, hogy Aurey Hepburn, akkor már rögtön helyére kerülnek a dolgok. Hogyan lett a fent leírt hosszú nevű belga – angol lányból Audrey Hepburn? Az édesapjának köszönhetően. De ne ugorjunk ennyire előre.

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.