BlogÚj! Megnyitás

Zöldborsó krokett mentás joghurtszósszal (gluténmentes)

A tavaszi zöldség-gyümölcs kínálatban a spárga és a földieper mellett, a frissen fejtett zöldborsó is különösen nagy kedvencem.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Zöldborsó krokett mentás joghurtszósszal (gluténmentes)

A tavaszi zöldség-gyümölcs kínálatban a spárga és a földieper mellett, a frissen fejtett zöldborsó is különösen nagy kedvencem.Sokoldalú felhasználása mellett gazdag proteinekben, vitaminokban, és értékes ásványi anyagokban. Még nyár idei szeles hideg szombatokon sincs is jobb, mint szeretteinknek főzőcskézni, majd hallani a jóízű nyammogásokat, és bezsebelni az elismeréseket.

Ez az étel kitűnő vendégváró, party falatka is egyben, és egyáltalán nem olyan macerás, mint amilyennek kinéz.

Ennek a receptnek a korábbi változata megtalálható a szakácskönyvemben is, de mint mindent, ezt is muszáj volt egyszerűbbé továbbfejlesztenem, és gluténmentesítenem, íme:

Hozzávalók:

A kroketthez:

  • 400g frissen fejtett zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • gluténmentes panírmorzsa 
  • só, bors
  • 1 mk római kömény
  • 1 mk szerecsendió (frissen reszelve)
  • 1ek kukoricakeményítő
  • 1-2 dl növényi tej
  • fél bögre csicseriborsó liszt
  • szőlőmag olaj

1. A zöldborsót ez esetben nem főzzük, hanem nyersen egy aprítógépbe öntjük, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymákat, a csicseriborsó lisztet és a fűszereket.

2. Hűtőbe tesszük.

3. 1 dl növényi tejbe alaposan elkeverünk 1 ek kukoricakeményítőt ez lesz a „tojás”.

4. Szőlőmag olajat hevítünk egy tapadásmentes serpenyőben, majd a hűtőből kivesszük a masszát. Kroketteket formázunk, és ha kellő forróságú a kókuszolaj, először a „tojásba” forgatjuk meg, majd a gluténmentes morzsába.

Mindkét oldalát arany barnára sütjük.

Tipp: Pont annyi legyen az olaj, amíg félig el nem lepi a kroketteket. Ha egyik oldaluk barna, egyszerűen csak megfordítjuk, így nem fog tocsogni az olajban.

Mentás raita:

Annyira egyszerű, és nagyszerű öntet, és esküszöm, mindenhez passzol!

  • 3 dl natúr szójajoghurt
  • 1 csokor friss mentalevél
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tiszta só, bors

1. A szójajoghurtot egy tálban elkeverjük a sóval, borssal.

2. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát.

3. Egy szál újhagymát apróra vágunk, és a joghurthoz adjuk, alaposan elkeverjük.

4. A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk, és elkeverjük a joghurttal.

5. Az elkevert joghurt tetejére még mentaleveleket szórunk, mert mentából sosem elég.

Próbáljátok ki együtt, isteni!

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra