BlogÚj! Megnyitás

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Így készül az olasz gasztronómia egyik csúcsa, a töltött-rakott óriáscsőtészta túró-, tej-, tojás-, és húsmentesen

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak.

A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült!

A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.

Hozzávalók:

Paradicsomszósz:

  • 1 nagy fej vörös, vagy fehérhagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, kakukkfű, chili)
  • 1 doboz paradicsomsűrítmény
  • 1 üveg vega paradicsomszósz (Combino Lidl, narancs kupakos)
  • 2 db közepes saláta cukkini 
  • 1 dl növényi tejszín
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors, vegamix, vagy 1 db bio zöldségleves kocka
  • olívaolaj

1. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olívaolajon, megpároljuk a kockára vágott hagymát, majd az apróra vágott fokhagymát is, pár percig együtt pirítjuk.

2. A saláta cukkinit megmossuk, és hámozás nélkül vékony zsülienre vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk a fűszerekkel, és fedő alatt, ritkán kevergetve kb. 10 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a paradicsomszószokat, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt, kivesszük belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítjük.

Zsályás-tofuricotta:

  • 1 doboz durum cannelloni
  • 1 blokk füstölt tofu
  • 4-5 kanál Teriyaki szósz
  • 1 tk zsálya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi őrölt bors
  • 2 dl növényi tejszín
  • kókuszolaj

1. Kevés kókuszolajat hevítünk, majd a felkockázott tofut, megsütjük, meglocsoljuk közben teriyaki páclével, vagy szójaszósszal.

2. Ledaráljuk egy aprítóban, majd hozzáadjuk a borsot, zsályát, préselt fokhagymát, és a tejszínt. Összedolgozzuk.

3. Egy négyzet alakú jénai-, vagy üvegtál aljára kiszedünk pár merőkanál paradicsomszószt

4. Megtöltjük egyenként a cannelloni-k belsejét a tofuricottás masszával, és szép sorban, szorosan kirakjuk a jénait, míg el nem fogy. 

5. Beborítjuk az egészet a maradék paradicsomszósszal, és lefedjük alufóliával.

6. 180 fokos sütőben 30 percig fólia alatt sütjük, majd ha levettük róla, megszórhatjuk olvadós növényi sajttal, és még 15 percig arany barnára sütjük.

Bármilyen száraz fehérborral kitűnő ebéd, vagy korai vacsora.

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra